Befogadó nyilatkozat

Befogadó nyilatkozat

Mit jelent a befogadó nyilatkozat és mire való? Kinek és mikor kell kitöltenie a befogadó nyilatkozatot? Kinek és miért szükséges a befogadó nyilatkozat? Töltse le innen és nyomtassa ki, ezt követően használhatja azonnal a befogadó nyilatkozat formanyomtatványt!

Magyaroszágon elterjedt, hogy a Bérbeadók nem szívesen adják ki olyan Bérlőnek a lakást, aki kiskorú gyerekével  költözne a bérleménybe. Egyrészt attól fél a Bérbeadó, hogy a kiskorú gyermek tönkreteszi a lakást, másrészt: a törvény erejénél fogva nem tudja kitenni a lakásból a szülőt, a kisgyermekre hivatkozással.

Az a kisgyermekes szülő, akinek bérelt lakásban kell laknia, mindent meg fog tenni, hogy a kiskorú gyermekével együtt lakhasson. Ha a Bérbeadó megértő és engedélyezi, hogy Bérlő kiskorúval együtt bérelje a lakást, egy un. befogadó nyilatkozatot fog kérni a Bérlőtől. A bérleti szerződésben pedig Bérbeadó kiköti, hogy a Bérlőt arra kötelezi: befogadó nyilatkozatot csatoljon a bérleti szerződéshez, így az annak elválaszthatatlan melléklete lesz.

A befogadó nyilatkozat egy írásbeli hozzájárulás ahhoz, – ha a Bérlő pl. nem fizeti a bérleti díjat és/vagy a fenntartási költséget és ezért Bérbeadó felmondja részére a bérleményt, – a Bérlőt kiskorú gyermekével együtt a lakásból Bérbeadó kiköltöztetheti, és őket a befogadó nyilatkozatot tevő fogja befogadni.

Tehát a befogadási nyilatkozatot egy olyan nagykorú személynek kell kitöltenie, aki a Bérlőt és annak kiskorú gyermekét, adott élethelyzetben (pl. a Bérlő esetleges nemfizetése miatt) a saját ingatlanába befogadja. A befogadás vonatkozik (jelen esetben) a Bérlőre és a vele együtt költöző kiskorú gyermekre. A befogadó tehát felelősséget kell hogy vállaljon a Bérlőre is és a kiskorúra is, őket együttesen kell az otthonába befogadnia.

Ha a befogadó nyilatkozattevő a saját ingatlanába fogadja be a Bérlőt és kiskorú gyermekét, és annak az ingatlannak egyedüli tulajdonosa, akkor a befogadó nyilatkozatot egy példányban kell kitölteni és azt a Bérbeadó részére a bérleti időszak kezdetekor átadni.

Ha a befogadó nyilatkozattevő nem egyedüli tulajdonosa annak az ingatlannak, ahová Bérlőt és kiskorú gyermekét (a befogadó nyilatkozat alapján) befogadná, az ingatlan összes tulajdonosának külön-külön kell nyilatkozatot tennie.

Ha a befogadó nyilatkozattevő nem saját tulajdonú ingatlanba lakik (pl. önkormányzati bérlemény), abban az esetben igazolnia kell az albérleti szerződésével a jogosultságát. (Önkormányzati bérleménynél az ingatlan méretéhez viszonyított számú személy tartózkodhat, így pl. egy kisebb önkormányzati lakásba már nem is fogadhatja be a befogadó a Bérlőt és a kiskorú gyermeket.)

Bérbeadóknak javasolt leellenőrizni a nyilatkozattevőt, amikor Bérlőtől megkapja a befogadó nyilatkozatot – a későbbi viták elkerülése illetve adategyeztetés céljából.

Bérlővel költöző kiskorú esetén szükséges beleírni a bérleti szerződésbe, ha a befogadó nyilatkozatot tevő személyében változás áll be, új befogadó nyilatkozzattételre van szükség. Ennek hiányában előfordulhat, hogy a korábban – írásbeli nyilatkozatot tevő – személy már nem tudja / nem akarja vállalni a felelősséget illetve a befogadást az ingatlanába. Mindenképpen javasolt a befogadó nyilatkozaton szerepeltetni azt, hogy a nyilatkozattevő felelőssége meddig érvényes, illetve a visszavonás lehetőségének feltüntetését.

Sztori 1:

Bérlő és kiskorú gyermeke kibérelt egy garzonlakást, amelyben már 8 hónapja laktak. Bérlő elveszítette a munkahelyét, fizetésképtelenné vált Bérbeadó felé. Bérbeadó felszólította a fizetésre, mivel ez nem történt meg, elindította a hivatalos eljárást. Ekkor derült ki, hogy a Bérlő fiktív személy nevét írta a befogadó nyilatkozatra, annak semmilyen valóságalapja nem volt. Ezért is javasolt a befogadó nyilatkozat azonnali leellenőrzése, amikor az a Bérbeadóhoz kerül.

Sztori 2:

Bérlővel együtt költöző kiskorú gyermek évekig lakott egy bérelt lakásban. Amikor egy nehezebb időszakban nem tudott bérleti díjat fizetni a Bérlő, Bérbeadó kérte, hogy költözzenek el a lakásból. Szerette volna érvényesíteni Bérlőtől korábban kapott befogadó nyilatkozatot. A bérleti időszak alatt elhunyt a befogadó nyilatkozatot tevő (nagymama), így nem volt érvényesíthető az azonnali kiköltöztetés. Javaslat: Bérbeadónak kell ellenőriznie időszakonként a bérleti szerződés mellékleteit, érvényességüket, aktualitását.

Még több infó és tipp: havonta 1x Zuglóban: Hosszútávú lakáskiadás tréning bérbeadóknak. A tréningről bővebb info itt!