Bérlői adatlap

Bérlői adatlap

Íme egy hasznos segítség bérbeadóknak: bérlői adatlap (magyar és angol nyelven). Legyen a bérlői adatlap minden bérleti szerződés melléklete. Át kell adni ezt a kinyomtatott példányt a bérlőnek, hogy töltse ki a rá vonatkozó részt, illetve a vele együtt költöző személyek adataival. Ezt a bérlői adatlapot akár bérlőszűrésre vagy bérlőminősítésre is lehet használni.

berloi adatlap
Nagyobb mérethez katt a képre!

E-mailben is elküldhető a bérlőjelöltnek, melyet kitöltés után a személyes dokumentumokkal (személyi igazolvány, lakcímkártya) össze kell vetni. A bérlő okmányairól mindig készüljön másolat (fénymásolat esetén pedig alá kell íratni a bérlővel, hogy hozzájárul az adatai lemásolásához.). Ha a bérlőjelölt megtagadja az iratainak átadását, másolását: gyanúra adhat okot a bérbeadó részére. (Ha titkolni valója van a jelöltnek, ráadásul a hatóságok felé, akkor szokott így viselkedni.)

A bérlőjelölt személyazonosságáról mindig, minden esetben meg kell győződni, személyesen. Ehhez a legegyszerűbb elkérni a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. Van olyan állampolgár, akinek a lakcímkártyáján ez szerepel: lakcím nélküli. Erre minden esetben kérdezzünk rá, mert nem feltétlenül jelenti azt, ami olvasható az okmányban. Lehet lakcím nélküli az is, aki olyan önkormányzati lakásban lakik, ahová már több személyt nem lehet bejelenteni. Lehet lakcím nélküli az is, akinek nincs saját tulajdonú ingatlanja, tartózkodási helye pedig nincs. Tartózkodási hely címre minden bérlőt be kell, hogy jelentsen az ingatlan tulajdonosa / haszonélvezője, amennyiben a bérlő ezt igényli.

Fontos, hogy a személyes okmányokat a bérbeadó saját maga másolja le, ne bízza ezt a bérlőre, mert nagyon könnyű hamisítani. Bérlemény kulcsot csak akkor adunk át, ha 100%-osan megbizonyosodtunk a bérlő személyazonosságáról! Bérbeadóként természetesen igazoljuk magunkat a bérlő felé: tulajdoni lappal, iratokkal, stb. Fontos a bizalom, de még fontosabb az elővigyázatosság mindkét fél részéről. Én ingatlankezelőként – a bérlő felé –  kérés nélkül bemutatom a bérbeadásra való jogosultságomat az okmányaimmal. A kitöltött bérlői adatlapon szereplő referenciahelyeket (munkahely, előző bérlemény) rendszeresen ellenőrzöm, mert erre szükség van, lehet a bérleti időszak alatt változás áll be a bérlő életében is.

Az én ingatlankezelőmmel történt:

A bérlői adatlap nagyon részletes, csak a nemi identitás hiányzik róla. Vajon fontos tudnia a bérbeadónak, hogy a bérlője melyik nemet részesíti előnyben? Az alábbi történet velem esett meg, 2016-ban. Tavasszal egy helyes, fiatal fiúnak adtam bérbe egy másfél szobás, bútorozatlan lakást, akiről csak a vak nem látta, hogy olyan meleg, mint egy sütő. Mivel ez nálam nem kizáró ok, megfelelt minden tekintetben, 1 éves határozott idejű bérleti szerződést ajánlottam részére a lakásra vonatkozóan.  A fiú vidékről költözött a fővárosba, egyenlőre nem volt még munkahelye, a nagymamája vállalta érte a felelősséget és a bérleti díj fizetését, így a nagyi lett a lakás bérlője. A lakásban viszont a srác lakott, egyedül, amit a nagymama szépen berendezett a srác kívánságának megfelelően. Egy hónapban egyszer jött a nagyi, hozta a bérleti díjat és fizette a rezsit, mindig időre, ahogyan előre megbeszéltük. Időközben a srácnak 2 munkahelye is lett, de a pénzt is szerette költeni, hónap végére üres volt mindig a hűtője, ahogy a mama szavaiból kivettem.

Egy alkalommal a srác is éppen a lakásban volt, aki a jelenlétemben jelentette be a nagyinak, hogy megismerkedett valakivel és szeretne hozzáköltözni. A nagymama, aki kicsi kora óta közel állt az unokájához, rögtön azt kérdezte, hogy miért nem a kislány költözik ide a bérleménybe, elég nagy ez a lakás kettejüknek is. A srác szűkszavúan csak annyit mondott: – Mama, nem mondtam, hogy lányról van szó!

A nagyinak 1 hónapjába telt, mire felfogta az infót, mire ráeszmélt, hogy a legnagyobb fiúunokája a saját neméhez vonzódik. A következő havi díjfizetéskor a lakásban várt a nagymama, de a lakás már teljesen üres volt. A nagyi elmesélte, hogy az unokája mindent eladott, és elköltözött Gy-be, ahhoz a másik fiúhoz. Szegény assszony! A bérleményt azonnal felmondta, és mindent maga mögött hagyva, szomorúan és megtörten indult a Keletibe, hogy elérje a délutáni vonatot.

belyegzo