Éjszakai áram

Éjszakai áram

A hétköznapi beszédben éjszakai áram elnevezésben használjuk. Mit is jelent az éjszakai áram elnevezés pontosan? Ez egy vezérelt mérő, amely közös az ingatlanhoz tartozóan van (akár közös szekrénybe) építve – nappali áramot (vagyis minden időszakot) vételező mérőórával együtt. Általában egy fogyasztásmérő és egy hangfrekvenciás vevő tartozik hozzá. A fogyasztó felé a hangfrekvenciás vevőn keresztül van kapcsolat a fogyasztói elosztótábla felé.

Mikor használatos az éjszakai áram?

Általában a villanybojlerok táplálását látják el a vezérelt mérőről (éjszakai villanyóráról). Nagyobb terhelés esetén, például hőtárolós kályhánál mágnes kapcsolót építenek be. A mágnes kapcsoló behúzó tekercsét működteti a hangfrekvenciás vevő. Társas házak esetén egy hangfrekvenciás vevőt alkalmaznak, és lakásoknál lévő mágnes kapcsolót működtetik vele.

Éjszakai áram vagy vezérelt áram?

Az éjszakai elnevezés helyett a szolgáltató a vezérelt kifejezést alkalmazza. Régen mikor még mechanikus órákkal vezérelték az éjszakait, akkor este 10 órától reggel 6 óráig lehetett vételezni az éjszakairól az áramot. Igaz az órák pontatlansága miatt nagy idő eltolódások voltak.

A vezérelt vételezéseket arra találták ki, hogy villamos energiavételezésben igyekezzenek valami egyensúlyt tartani. Így a völgy időszakokban kapcsolták be a vezérelt vételezést. Amikor a nagy üzemek hálózati terhelése lecsökkent.

Időközben kitalálták a hangfrekvenciás vevőket, amely lehetővé tette, hogy a központi teher elosztóból tudják a hálózaton keresztül kapcsolni a hangfrekvenciás vevő kapcsolóját. Ezért fordul elő, hogy napközben is van vezérelt áram a lakásban. Ezeket a modernebb hangfrekvenciás villanyórákat, akkor kapcsolják be amikor a völgy időszak bekövetkezik. Valamint a napi 8 óra vételezést is biztosítják a fogyasztóknak.

Mennyibe kerül az éjszakai áram?

A vezérelt áram ára jóval olcsóbb a nappalinál, ez kb. fele a nappali áramnak. A vezérelt áramra csak fixen lehet csatlakoztatni a fogyasztót. Aki ezt megszegi az szerződésszegést követ el. A vezérelt áramkör mért oldalára, a bojlereknek kétsarkú megszakítási lehetőséget kell biztosítani. Itt is javasolt az áramvédő kapcsoló beépítése, saját biztonságunk érdekében. A vezérelt áramkört elkülönítetten kell vezetni a nappali áramköröktől.