Energiahatékonyság – fűtési költségek csökkentése

Energiahatékonyság – fűtési költségek csökkentése

Egy átlagos háztartás a felhasznált összes energia csaknem háromnegyedét a fűtésre fordítja. Egy kis odafigyeléssel, az energiahatékonyság jegyében a fűtési költségek csökkenthetőek. Különösen fontos ez azoknak, akik nem saját, hanem bérelt lakásban laknak.

Megfelelő hőmérséklet a megfelelő szobára

energiahatékonyság_A kellemes közérzethez a nappaliban 20, a gyerekszobában 22, míg a hálóban 18 C fok ajánlott. Alapszabály, hogy csak ott és annyit fűtsünk, ahol és amennyire éppen szükséges. Ha napközben hosszabb időre elmegyünk otthonról, érdemes alacsonyabbra állítani a termosztátot vagy elzárni a radiátorokat, letekerni a konvektort. Ellenőriztessük minden évben szakemberrel a kazánt, a cirkót és a konvektorokat, az elvégzett karbantartással így akár 5-10 százalékot is megtakaríthatunk a fűtési költségekből. A fűtőberendezések légtelenítése se maradjon el ilyenkor, ha pedig még nem történt meg a fűtési rendszerek beszabályozása, akkor azt se felejtsük el.

A pára is segíthet

Ha elég párás a levegő, akkor az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezhetjük, így érdemes figyelmet fordítani a párásításra. Azonban túlzásban sem szabad vinni, mert akkor egyes esetekben elindulhat a penészképződés. Ha naponta kétszer 3-5 percig szellőztetünk kitárt ablakokkal, akkor az elhasznált levegő gyorsan és tökéletesen kicserélődhet a kinti friss levegőre. A hosszú ideig résnyire nyitva hagyott ablakokkal az ellenkezőjét érjük el: az utcát fűtjük, és a szoba kihűl.

Függöny

Az ablakokon besütő nap energiája télen is jól hasznosul. Naplemente után azonban lehűl az ablakfelület, ezért húzzuk be a függönyt, eresszük le a redőnyt. Ne rakjuk körbe bútorokkal a fűtőtestet, és ne lógjon rá a függöny. Így megakadályozzuk a meleg levegő áramlását, ez utóbbi tűzveszélyes is lehet. Van, aki télen rövid, nyáron hosszabb függönyt használ annak függvényében, hogy van-e fűtés vagy nincs. Tegyünk hőtükrös fóliát a radiátorok mögé, így a fűtési energia akár 5-6 százalékát is megtakaríthatjuk. Ez utóbbi energiahatékonysággal a fűtési költségek csökkenthetőek, ha a külső oldalfal hőszigetelése még nem készült el.

Vissza az én ingatlankezelőm főoldalra